Biotope Environnement

Nieuws

Lichtvervuiling bestrijden om biodiversiteit te beschermen

Januari 2024

Hoewel openbare verlichting over het algemeen synoniem is met vooruitgang en moderniteit, wordt er te veel gebruik van gemaakt. Dit veroorzaakt lichtvervuiling en heeft schadelijke gevolgen voor de biodiversiteit en de menselijke gezondheid.

De strijd tegen lichtvervuiling is van cruciaal belang, zowel om de biodiversiteit te beschermen als om het energieverbruik te verminderen. In deze context heeft Biotope Environnement van de Waalse Overheidsdienst de opdracht gekregen om lokale overheden te helpen in de strijd tegen lichtvervuiling.

Benieuwd naar het concept van het zwarte scherm en lichtvervuiling? Geïntrigeerd door de initiatieven van distributienetbeheerders om de openbare verlichting te verbeteren? Geïnteresseerd om te horen van een lokale overheid die overtuigd is? Bekijk deze boeiende video die Biotope Environnement voor het project produceerde!

Meer weten over het project? Bezoek onze website: http://tramenoire.wallonie.be

Wat hebben deze verschillende soorten met elkaar gemeen?

Novembre 2023

Biotope Natuur diversifieert haar dienstenaanbod en kan nu aanvragen indienen voor ontheffing van de wet op de natuurbescherming!

Als ik u ” blauwvleugelsprinkhaan “, “salamanders” en “vleermuizen” zeg, weet u dan wat deze soorten gemeen hebben? Ze zijn allemaal opgenomen in bijlage II van de wet op natuurbehoud, waardoor ze strikt beschermde soorten zijn in Wallonië, met zeer specifieke beperkingen.
In het kader van de landinrichtingsprojecten waaraan we werken, is het niet ongewoon om een dergelijke soort aan te treffen op de bestudeerde site. Aan het einde van onze studies wordt een lijst met maatregelen op basis van de reeks “vermijden-verminderen-compenseren” toegepast om de menselijke behoeften te verzoenen met de bescherming van de natuur. Voor elke actie die deze soorten of hun habitat zou kunnen schaden, moet echter een afwijking van de Natuurbeschermingswet worden aangevraagd bij het departement Natuur en Bossen.
De afgelopen maanden heeft Biotope Natuur haar dienstenaanbod uitgebreid en kan ze haar klanten nu ook bijstaan bij het aanvragen van ontheffingen. Om deze aanvragen als volledig te kunnen beschouwen, moet een grote hoeveelheid informatie worden verzameld zodat de autoriteiten een zo goed mogelijk gefundeerd advies kunnen geven. Dit betekent dat databanken moeten worden geraadpleegd en dat op het juiste moment veldonderzoeken moeten worden uitgevoerd om de verschillende vragen te beantwoorden die inherent zijn aan de procedure.

Photo : Aurélien Kaiser

Maak plaats voor de reizigers!

November 2023

Elk jaar wordt het luchtruim boven Wallonië doorkruist door miljoenen vogels die onze regio verlaten om in warmere oorden te overwinteren. Alleen of in groepen, stil of luidruchtig, deze marathonvliegers kunnen tienduizenden kilometers afleggen in enkele dagen of weken.

Van augustus tot november houden onze experts de herfsttrek in de gaten om het aantal passerende vogels te tellen en het belang van de gebieden als tussenstop te beoordelen. Er zijn namelijk favoriete trekroutes en bepaalde sectoren concentreren vogels op zoek naar voedsel tijdens hun reis. Deze informatie kan gebruikt worden om potentiële conflicten te identificeren tussen projecten voor landgebruik – in het bijzonder de ontwikkeling van windparken – en het behoud van de biodiversiteit.

Hoewel sommige soorten ons reeds aan het einde van de zomer verlaten, is de trek pas echt in volle gang in oktober. Dan is het de beurt aan een emblematische soort om aan zijn reis te beginnen: de Kraanvogel, wiens kenmerkende kreten de oren van natuurliefhebbers verblijden.

Het is een spektakel op een steenworp afstand van huis, te ontdekken door omhoog te kijken!

Vleermuizen vangen voor een betere bescherming

Oktober 2023

Vleermuizen zijn essentieel voor het functioneren van ecosystemen, maar ze blijven weinig bekend en worden vaak bedreigd. In het kader van haar opdrachten voert Biotope Natuur akoestische en ecologische studies uit om het gebruik van de projectgebieden door deze faunagroep in kaart te brengen.

Om een beter inzicht te krijgen in de populaties die in een gebied voorkomen, worden ze in sommige gevallen ook met netten gevangen. De gevangen dieren worden geïdentificeerd en beschreven (leeftijd, geslacht, grootte, gewicht, enz.) voordat ze terug worden vrijgelaten met kleine zendertjes. Deze zendertjes maken het mogelijk om de vleermuizen te volgen en hun broedplaatsen te ontdekken. In de zomer van 2023 heeft Biotope Natuur niet minder dan 20 vangnachten uitgevoerd in het kader van windmolenparken.

Al deze gegevens zorgen ervoor dat er goed rekening wordt gehouden met de vleermuis aspecten in impactstudies en helpen onze geliefde gevleugelde zoogdieren te beschermen.

Photo : Regenacterre

Landbouw en biodiversiteit, Biotope-Natuur gaat het avontuur aan!

Juli 2023

Sinds Magali, een ervaren agronoom, het team kwam versterken, heeft Biotope-Natuur haar activiteiten ontwikkeld en zich toegelegd op het thema biodiversiteit op boerderijen. In het kader van het herstelplan lopen er drie projecten voor de Waalse overheidsdienst:

  • Evaluatie van de functionele biodiversiteit op boerderijen;
  • Creatie van een Waals agro-ecologisch referentiesysteem;
  • Het bestuderen van de problematiek van kwantitatief waterbeheer in de landbouw, in de context van klimaatverandering.Boeren zijn belangrijke spelers in de ruimtelijke planning en spelen een belangrijke rol in het behoud van de biodiversiteit. Door elementen van het ecologische netwerk aan te leggen en te onderhouden, landbouwpraktijken te veranderen en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te verminderen, kunnen ze een belangrijke bijdrage leveren aan het behoud en de bevordering van de soortenrijkdom. Het doel van deze drie projecten is om de functionele agrarische biodiversiteit en de duurzaamheid van landbouwbedrijven te beoordelen, om de landbouwgemeenschap bewust te maken van deze aspecten en om hen te helpen praktijken in te voeren die een terugkeer naar een functioneel en veerkrachtig ecosysteem mogelijk maken.De ontwikkeling van agro-ecologie: een fascinerend onderwerp dat discussies op gang brengt en ieders aandacht trekt!
Photo : Martin Heyeres

Juwelen in onze gazons

Juni 2023

Door de diversiteit van hun vormen en kleuren behoren orchideeën tot de meest uitzonderlijke bloeiende planten in de Belgische flora. Naast hun esthetische aantrekkingskracht gaan ze complexe relaties aan met bodemschimmels om de kieming van hun zaden te verzekeren en met bepaalde insecten voor de bestuiving. Het zijn dus ideale studieobjecten in de domeinen van ecologie en evolutie.
Hoewel we orchideeën over het algemeen associëren met de opmerkelijke biotopen van onze streken, zoals kalkgraslanden, kunnen verschillende soorten ook dicht bij huis aangetroffen worden. Dit is bijvoorbeeld het geval voor de bijenorchidee, die goed gedijen op braakliggende terreinen, verlaten steengroeven, grazige wegbermen en zelfs stadsparken, op voorwaarde dat ze deze extensief worden beheerd.
Juni is het bloeiseizoen voor de meeste van onze soorten. Een perfecte gelegenheid om deze groep te leren herkennen!

Photo : Renaud Petry

Biodiversiteit, ons grootste goed

Mei 2023

Haar schoonheid, haar constante evolutie, haar kwetsbaarheid, haar impact op ons dagelijks leven, … Er zijn zoveel redenen waarom we de biodiversiteit moeten beschermen. Bij Biotope Natuur werken we gepassioneerd om menselijke activiteit te combineren met natuurbescherming. Daarom willen wij een bijdrage leveren, een steen leggen op de bloemrijke weg naar de bewustmaking van de verschillende actoren die ons raadplegen. Hoe, zult u zich afvragen? Via onze inventarisaties en studies, die de rol van elke soort in de biotoop aantonen en duurzame oplossingen bieden die aan ieders verwachtingen voldoen.
Want biodiversiteit is al het leven dat ons omringt, of het nu dierlijk, plantaardig of mineraal is. Het zijn alle fijne interacties tussen ecosystemen en biotoop, de mechanismen die inherent zijn aan elke soort en die duizenden jaren nodig hebben gehad om tot stand te komen. Wij zijn het aan onszelf verplicht deze wonderbaarlijke scheppingskracht, die ons elke dag inspireert en die ons altijd zal blijven fascineren, te respecteren. Op deze Dag van de Biodiversiteit wil Biotoop Natuur er hulde aan brengen.

Biotope Environnement

Botanische inventaris

April 2023

Tijdens de zomer van 2022 realiseerde Biotope Natuur een cartografie van de vegetatie langs alle spoorwegen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Tijdens dit huzarenwerk van meer dan 300 kilometer aan spoorwegbermen werd gezocht naar waardevolle & beschermde planten en storende invasieve plantensoorten. Dit leidde tot een grote database met de ecologische waarden en potenties van de spoorwegbermen in Brussel. Het werk stelt de spoorwegbeheerder instaat het beheer te optimaliseren, de biodiversiteit te verhogen, invasieve soorten te bestrijden en de bermvegetatie ecologisch te ontwikkelen met aandacht voor lokale potenties en waarden.

Hier zien we de fel geel bloeiende struik ‘Brem – Cytisus scoparius’ die een bron van voedsel is voor insecten in de lente en vroege zomer. In het midden staat een vlinderstruik (Buddleja davidii), een gekende problematische invasieve struik in het Brusselse gewest.

De kennis van welke planten waar staan, helpt de spoorwegbeheerder bij het maken van ecologisch doordachte beslissingen voor het bermbeheer

Seminarie

Maart 2023

Het vroege voorjaar bood de gelegenheid om de teams van Biotope Environnement/Natuur samen te brengen voor een tweedaags seminarie.
Via verschillende workshops kon iedereen elkaar beter leren kennen, zijn grootste drijfveren bepalen en werken aan transversale thema’s.
Het “Atelier des Cîmes” in Martilly was het perfecte kader voor uitwisselingen en gezelligheid om nog beter samen te werken!

Inter-team dag

Januari 2023

De 3 teams van Biotope Natuur zijn begin dit jaar in Vance bijeengekomen in een warme en gezellige sfeer.
Het delen van ervaringen, discussies en ontspanning stonden op de agenda!
Een goed moment om de cohesie van een groeiend team te versterken.

Ben je bekend met elektrovissen?

Oktober 2022

Het is een standaardtechniek voor het bestuderen van vispopulaties. Het kan te voet worden beoefend in ondiepe rivieren en beken, zoals hier in het stroomgebied van de Our. In het water wordt een zwakke stroom opgewekt die, afhankelijk van de biologie van de vis, deze aantrekt naar de anode (waarmee wordt gevist). De vissen worden gevangen met een schepnet, geïdentificeerd, geteld en gemeten, en vervolgens vrijgelaten.

Hier konden we onder andere forel, prik, sneep, serpeling en bittervoorn observeren.

Vissen op mosselen

September 2022

Deze onopvallende leden van onze aquatische fauna blijven vaak onopgemerkt: zoetwatermosselen. Er zijn verschillende soorten in België, waaronder de zeer zeldzame Beekparelmossel (Margaritifera margaritifera) en de soort die we bij Biotope veel bestuderen, de Bataafse stroommossel (Unio crassus).

Mosselen zijn zeer belangrijk voor de gezondheid van onze rivieren en watervoorraden, aangezien zij 50 tot 80 liter water per dag filteren.

Helaas worden deze soorten bedreigd door de wijziging en verstedelijking van rivieren; en door bepaalde invasieve soorten en slechte waterkwaliteit.

Wist je dat libellen hun leven beginnen in een aquatisch milieu?

Augustus 2022

Afhankelijk van de soort duurt hun larvale en aquatische leven van enkele weken tot enkele jaren. Tijdens deze periode ondergaan ze tot 15 metamorfoses voordat ze klaar zijn om het water te verlaten. Hun volwassen leven, in het vliegende stadium, is zeer kort.

Rombout-soorten, zoals de beekrombout en de kleine tanglibel, worden over het algemeen beschouwd als goede indicatoren voor de gezondheid van de rivier. De deskundigen van Biotope Environnement hebben bijzondere belangstelling voor deze soorten in het kader van onze rivierenmonitoring.

Zeeland Refinery

Biodiversiteit in industrieel gebied, een utopie ?

Juli 2022

Wanneer men over industriegebieden spreekt, denkt men niet direct aan natuur, beschermde diersoorten en biodiversiteit.

Op de site van Zeeland Refinery gelegen aan de rechteroever van de Westerschelde, wordt nochtans bewezen dat het mogelijk is om met een gerichte en doordachte aanpak, een stukje waardevolle natuur met beschermde dieren- en plantensoorten te creëren of in stand te houden.

Biotope begeleidt het bedrijf om een Biodiversiteits Actie Plan op te stellen om zodoende alle vroegere en toekomstige initiatieven te plannen, te beheren en op te volgen. Op deze manier wordt actief biodiversteit geïntegreerd in het dagelijks beheer van deze industriële site en zullen er nog lang zeldzame orchideeën (poppenorchis, hondskruid…) er een plaatsje vinden en beschermde vogels zoals de lepelaar, de kleine zilverreiger of bruine kiekendief er kunnen broeden.

Nee, padden zijn niet de mannetjes van kikkers …

Juni 2022

Padden en kikkers zijn twee verschillende groepen amfibieën die behoren tot de orde Anuranen, de staartloze amfibieën.

In onze streken onderscheiden ze zich door een eerder terrestrische levenswijze voor de padden en een aquatische levenswijze voor de kikkers.Een tweede groep amfibieën is aanwezig op ons grondgebied: de urodelae, dat zijn amfibieën met staarten zoals de salamanders.

Wat ze gemeen hebben is dat ze overwinteren al schuilend tegen de koude en eerder zeldzaam zijn. Onze deskundigen wachten dus tot het broedseizoen, in het voorjaar, om hun veldmonitoring uit te voeren door het prospecteren van wetlands.

Bij hun eerste reeks dagelijkse inventarisaties worden de eieren/larven opgespoord en wordt de kwaliteit van de aanwezige habitats beoordeeld. De tweede reeks inventarisaties wordt ’s nachts uitgevoerd, wanneer de activiteit van de volwassen individuen meer uitgesproken is. Onze deskundigen luisteren dan naar de zangers en identificeren de volwassen individuen met behulp van een krachtige lamp.

Deze inventarisaties maken het mogelijk de problemen in verband met deze soorten te evalueren en aanbevelingen te formuleren voor de instandhouding ervan.

Escaped !

Mei 2022

In deze periode van heropleving viert het team van Biotope Environnement zijn reünie in een gemoedelijke sfeer.

Op het programma stond een uitdaging die met brio werd volbracht, gevolgd door een uitstekende maaltijd: momenten van delen die we de laatste tijd erg hebben gemist.

Een ervaring die ons in staat stelt elkaar in een andere context te ontdekken, de teamcohesie te versterken en nieuwe medewerkers te integreren: wat een genot !

In nachtmodus

April 2022

In het kader van natuurbeschermingsprojecten en impactstudies aarzelt Biotope Environnement niet om in nachtstand te gaan ter bescherming van de nachtvogels, die bijna alle in onze streken aanwezige habitattypen bewonen.

Sommige nachtvogels zijn beperkt tot één soort biotoop, zoals de bosuil of de steenuil, die het bos met hun gezang opluisteren, de kerkuil, die in het hart van onze dorpen komt nestelen, of de oehoe, die bij voorkeur leeft op voor de mens ontoegankelijke klippen. Andere, zoals de ransuil, gebruiken een reeks biotopen voor hun diverse activiteiten.

Onze deskundigen bezoeken ’s nachts meerdere malen het hele gebied om verschillende luisterpunten uit te voeren, zodat een volledig en betrouwbaar overzicht kan worden verkregen van de nachtelijke roofvogels die het gebied bewonen. Op basis van deze onderzoeken geven wij relevante adviezen om de impact van menselijke activiteiten tot een minimum te beperken of doen wij aanbevelingen om de instandhouding van deze soorten te bevorderen.

Communicatie: een van onze missies!

Maart 2022

In de warme sfeer van de tropische serres van de Universiteit van Luik heeft een van onze deskundigen zijn dagelijks werk als onderzoeker voorgesteld aan studenten die zich vragen stellen over hun beroepsoriëntatie.

Dit was voor hen een gelegenheid om meer te leren over de werking van een onderzoeksbureau en de vaardigheden die nodig zijn om daar een job te vinden.

Het was een rijke en vriendschappelijke uitwisseling waarmee de studenten verbanden konden leggen tussen hun cursussen uit de Master in Natuurbehoud, noodzakelijke aanvullende kennis en de realiteit van de beroepswereld.

Uitwisseling en bewustmaking maken integraal deel uit van onze missie.

We spreken nederlands ; Nous parlons français; We speak english

Januari 2022

Ons doel is om elk lokaal, nationaal of internationaal project in zijn eigen taal te beantwoorden. Ons team kan u bijstaan in het Nederlands, Frans of Engels.

Onze digitale communicatie had deze troef nog niet in handen: nu wel! Onze website is nu in deze drie talen beschikbaar, net als onze LinkedIn-publicaties.

Aarzel niet om ze te raadplegen in de taal van uw keuze.

Lichtvervuiling

De donkere kant van het licht

Décembre 2021

Een echte bewustwording van de schadelijke effecten van lichtvervuiling op de menselijke gezondheid en het milieu is een vrij recent fenomeen. Rond dit thema werkten wij samen met de Luxemburgse Natuur- en Bosadministratie. Lichtvervuiling heeft een nefaste invloed op flora en fauna op individueel niveau, maar heeft ook op grotere schaal een significante impact op populaties en ecosystemen. Deze vervuiling veroorzaakt onder andere een verstoring van de biologische klok (dag/nacht en seizoenen) van veel soorten. Zo veroorzaakt het bijvoorbeeld een verstoring van hun migraties & bewegingen door het creëren van lichtbarrières en daardoor verlies van leefgebied of voedselgebied. Maar ook kan dit licht aantrekkelijk werken voor sommige soorten, waarvoor het dan een verhoogde mortaliteit tot gevolg heeft. Het verstoort gemeenschappen en hun interacties. De gehele cascade aan verstoring kan verreikende onbalansen in het ecosysteem creëren.

La lutte contre la pollution lumineuse en faveur de la biodiversité n’implique pas de supprimer tous les éclairages, mais plutôt de les repenser comme éclairer que quand c’est nécessaire et ce qu’il l’est réellement ou de modifier l’intensité d’éclairage ou la qualité de la lumière.

De strijd tegen lichtvervuiling ten gunste van de biodiversiteit betekent niet in dat alle verlichting moet worden verwijderd, maar eerder dat er moet heroverwogen worden of de verlichting daadwerkelijk nodig is, of men de intensiteit van het licht kan aanpassen of de kwaliteit van het licht optimaliseren.

Goed geïnformeerde toekomstige afgestudeerden …

November 2021

Bufferzone, clipping, spatial join… termen die welbekend zijn bij de studenten biologie en geografie die de cursus “Geografisch Informatiesysteem (GIS)” volgen aan de Université Catholique de Louvain.

In november heeft onze cartografische referent hen ontmoet om het gebruik van deze instrumenten binnen het team Biotope Environment voor te stellen.

Geomatica en de bijbehorende instrumenten zijn onontbeerlijk, vanaf het verzamelen van informatie tot de analyse en uitvoering van goed doordachte maatregelen.

Een mooi moment van uitwisseling waarbij het belang van cartografie in ons beroep en de nuttige resultaten voor de uitvoering van actieplannen ten gunste van biodiversiteit werden benadrukt!

Biotope Environnement rommelt niet met het behoud van soorten!

Oktober 2021

Onze deskundigen zijn ingeschakeld om een zeldzaam geworden soort, de zandhagedis, te beschermen.

Deze is de grootste in hagidissensoort in België en Luxemburg en kan tussen 18 en 22 cm groot worden. Aangezien het een klein, koudbloedig reptiel is, houdt het van zonnige, warme en vochtige plaatsen. Van eind september tot begin april zoekt hij bescherming tegen de koude temperaturen door zich in holtes te verstoppen.

Om de op een bouwplaats aanwezige individuen te beschermen en te voorkomen dat zij door machines worden verpletterd, is het van belang dat zij vóór de overwintering zo veel mogelijk worden verplaatst.

Pour les capturer, on se sert de leur point faible : la chaleur. Simplement en clôturant une zone définie avec un film plastique de 50cm de haut et en installant des plaques métalliques de 1m2 te installeren.

De hagedissen zoeken warmte en schuilen op deze platen als de zon opwarmt. Onze deskundigen kunnen ze dan met de hand of met een net vangen en buiten de afgebakende perimeter loslaten, waarbij de hindernis voorkomt dat ze terugkeren naar de werkzone.

Als instandhouding rijmt op raadpleging!

September 2021

Dit najaar heeft de Luxemburgse dienst voor natuur- en bosbeheer Biotope Environnement gevraagd een workshop te organiseren over soortenactieplannen (SAP) in stedelijke gebieden. Over het algemeen zijn dit soortplannen erop gericht de biodiversiteit in steden, dorpen en hun omgeving te bevorderen.

Tijdens deze workshop zijn de verschillende stakeholders bij natuurbehoud bijeengekomen om actieplannen op te stellen die zo goed mogelijk aan de verschillende behoeften beantwoorden. Er werd overeengekomen welke soorten baat zullen hebben bij actieplannen en over de prioritaire maatregelen die moeten worden uitgevoerd naar gelang van de problemen die zich vaak in stedelijke omgevingen voordoen.

Zoveel verrijkende uitwisselingen voor één doel: een praktisch instrument om de capaciteit om wilde dieren te herbergen van stedelijke ruimten te verbeteren.

Nieuws
Een verfrissende missie voor Biotope Environnement

Augustus 2021

LDe zachte warmte van de zon, het kabbelen van het frisse water en de pracht van de Ardense valleien… Vergis u niet, het is een serieuze opdracht die aan onze onderzoeksverantwoordelijken is toevertrouwd: het uitvoeren van een biologische monitoring van de kajakrivieren in Wallonië.

Aan boord van hun kayaks brengen de botanici, ornithologen en entomologen van Biotope Environnement nauwgezet de soorten in kaart die wijzen op de goede ecologische kwaliteit van onze (bevaarbare) waterwegen. Op lange termijn zal deze meerjarige monitoring ons helpen om een beter inzicht te krijgen in de mogelijke effecten van de pleziervaart op onze rivieren en om aanbevelingen te doen voor de ontwikkeling van een steeds groener en duurzamer toerisme.

Het is de perfecte werkomgeving voor onze collega’s, die zich als vissen in het water voelen!

Nieuws
Momentje Vlinder!

Juli 2021

Libellen, vlinders, bijen, sprinkhanen… en vele anderen! De insectenwereld vormt een onopvallende wereld. Zelfs de kleinste, ecologisch ingerichte wegbermen kunnen voor hen de ideale leefomgeving vormen. Bovendien spelen insecten een belangrijke rol in het functioneren van ecosystemen door hun centrale plaats in de voedselketens en de bestuiving van een groot aantal planten.

Biotope Environnement voert inventarisaties van de insecten uit om de soortendiversiteit te achterhalen en hun (geschikte) biotopen vast te stellen. Deze informatie is van onschatbare waarde voor het bepalen van de acties die moeten worden ondernomen om zeldzame en bedreigde soorten te beschermen, waardevolle zones te vrijwaren, en de meest geschikte bouwplannen op te stellen om de gevolgen voor de insecten te beperken.

Een heus karwei, dat het mogelijk maakt de bescherming van biodiversiteit en menselijke activiteiten met elkaar te verzoenen!

Kent u de Chiroptera?

Juni 2021

Deze kleine, onschadelijke nachtdieren, beter bekend onder de naam «vleermuizen», dragen bij tot het evenwicht in de natuurlijke biotopen, met name als predatoren bij de regulering van de insectenpopulaties. Deze nachtdieren zijn erg gevoelig voor veranderingen in hun biotoop.

SIn het veld voeren wij studies uit om de aanwezige soorten te identificeren, de voor hun gunstige weersomstandigheden te bestuderen, hun gedrag te bestuderen en hun verplaatsingen in kaart te brengen.

Door onze cliënten te ondersteunen bij de instandhouding van deze soorten of bij de uitvoering van mitigerende maatregelen, verminderen wij de impact op de plaatselijke vleermuispopulaties en dragen zo bij tot de instandhouding ervan.

De combinatie van menselijke activiteiten en natuurlijke evenwichten zit in het dna van Biotope Environnement: iets waar onze vrienden, de vleermuizen, dol op zullen zijn!

Actualités_2021_Biotope_Environnement
Het wouwseizoen is in volle gang bij Biotope Environnement!

Mei 2021

De rode wouw en de zwarte wouw worden door de windmolenparken geïmpacteerd. Ze broeden na hun terugkeer van de trek (begin maart tot half mei). Als onderneming die zich inzet voor het behoud, het beheer en de verbetering van de biodiversiteit door de uitvoering van impactstudies, doorkruist BIOTOPE ENVIRONNEMENT onze regio’s om het gedrag van deze soorten op de voet te volgen.

Meer dan ooit identificeren onze onderzoekers de trajecten van deze vogels om hun nesten te lokaliseren, hun voedingsgedrag te bestuderen en hun gedrag in het studiegebied in kaart te brengen.

Dit is de ideale tijd, want de paartjes zijn hun nesten aan het bouwen! Door heen en weer te reizen naar hun nesten, maken ze het onze experts gemakkelijker om ze te lokaliseren.

Beetje bij beetje maakt de vogel zijn nest… Beetje bij beetje maakt BIOTOPE ENVIRONNEMENT zijn kaart!

Goedkeuring van het natuurlijke milieu
Verkrijgen van de goedkeuring ” Natuurlijk Milieu ” in het Groothertogdom Luxemburg

Februari 2019

Sinds februari 2019 beschikt Biotope Environnement over de goedkeuring “Natuurlijke Milieu”, afgegeven door de Minister van Milieu, Klimaat en Duurzame Ontwikkeling.

Biologische beoordelingskaart
Actualisering van de Biologische Waarderingskaart van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Februari 2019

Sinds februari 2019 beschikt Biotope Environnement over de goedkeuring “Natuurlijke Milieu”, afgegeven door de Minister van Milieu, Klimaat en Duurzame Ontwikkeling.

Lounge voor agenten
Lounge voor agenten

14 en 15 februari 2019

Biotope Environnement was op 14 en 15 februari aanwezig op de Lounge voor agenten in de Wex in Marche-en-Famenne. Dank aan onze talrijke bezoekers om onze diensten te komen ontdekken.