De deskundigen van Biotope Environnement beschikken over de nodige vaardigheden voor het verzamelen en verwerken van veldgegevens met het oog op het uitvoeren van natuurinventarisaties. Wij hebben methoden ontwikkeld voor de identificatie van soorten (vogels, vleermuizen, insecten, planten, enz.) en habitats, alsmede innovatieve methoden voor gegevensverwerking.
Wij werken in overleg met de verschillende overheidsdiensten om de degelijkheid van de inventarisatiemethodologieën te homologeren en te verbeteren.
Het doel is rekening te houden met de natuur- en milieudimensie in de verschillende fasen van een ontwikkelingsproject, vanaf het ontwerp tot de ontmanteling ervan, voor projecten zoals: onroerendgoedprojecten, wegen en autowegen, spoorwegen, mijnen en groeven, energieproductie- en vervoerprojecten, enz.
Het is de bedoeling om bij de verwezenlijking van deze ontwikkelingsprojecten zoveel mogelijk rekening te houden met biodiversiteit en landschappelijke inpassing, onder meer bij de beoordeling van de gevolgen van het project.
De algemeen gevolgde aanpak komt overeen met de procedure “Vermijden/Verminderen/Compenseren”. Bovendien worden concrete en efficiënte innovatieve oplossingen voorgesteld om ontwikkelingsprojecten te verzoenen met de natuurlijke omgeving.
Biotope Environnement is betrokken bij alle stadia van een natuurbeschermingsproject, zoals de oprichting van natuurreservaten en het beheer van Natura 2000-gebieden via de ontwikkeling van beheers-, herstel- en instandhoudingsplannen voor bedreigde soorten.
Op de schaal van een netwerk van beschermde gebieden vormt de studie van de ecologische functionaliteit van ecosystemen een antwoord op een milieubeleid met een ruimere ambitie.
De fijne weergave van gebieden is absoluut essentieel om biodiversiteitskwesties te visualiseren. Daarom beschikt Biotope Environnement over de nodige vaardigheden en computermiddelen om deze kaarten op te stellen.
Biotope Environnement is betrokken bij ambitieuze projecten om landbouw te ontwikkelen die is aangepast aan de uitdagingen van waterbeheer, klimaatverandering en het behoud van biodiversiteit.
We werken nauw samen met verschillende belanghebbenden in de landbouwsector, waaronder boeren, overheden en milieuorganisaties. Onze aanpak is erop gericht om de functionele biodiversiteit en duurzaamheid van boerderijen te beoordelen, om het bewustzijn van deze cruciale kwesties binnen de landbouwgemeenschap te vergroten en om een terugkeer naar evenwichtige ecosystemen te bevorderen. Met behulp van een geïntegreerde, wetenschappelijke aanpak helpen we om duurzame landbouwpraktijken in te voeren die de biodiversiteit ondersteunen en tegelijkertijd de veerkracht van landbouwsystemen verbeteren.
Om ervoor te zorgen dat de bossen in het Groothertogdom op een ecologisch, sociaal en economisch duurzame manier worden beheerd, werkt Biotope Environnement Luxembourg samen met de Administration de la Nature et des Forêts. Zo voeren we gedetailleerde bosinventarisaties uit, een essentiële stap in het ontwerp van bosbeheerplannen.
Deze beheersdocumenten, die essentieel zijn voor een verantwoord bosbeheer, moeten om de tien jaar worden bijgewerkt voor elk bosgebied dat door de staat wordt beheerd. Hiervoor gebruiken we onze expertise en knowhow door dendrometrische en fysieke metingen uit te voeren en zo de bosbestanden te beschrijven.
Op basis van onze ervaring in het veld stellen we thematische kaarten en beheersrichtlijnen op, die van onschatbare waarde zijn voor duurzaam en efficiënt bosbeheer.
Het team van Biotope Environnement ondersteunt publieke, private en maatschappelijke actoren bij het de ontwikkeling en het verantwoord en duurzaam beheer van natuurlijke hulpbronnen en tropische bossen. Onze expertise omvat alle fasen, van de planning, uitvoering en kwaliteitscontrole van bos- en biodiversiteitsinventarisaties tot het gebruik, de analyse en de presentatie van de gegevens die ze opleveren.
We stellen regelgevende studies, beheerplannen en jaarlijkse bedrijfsplannen op die voldoen aan de eisen van wettelijke kaders en adviseren onze klanten over hoe ze het niveau van bosbeheer en traceerbaarheid kunnen bereiken dat vereist is door de strengste certificeringsstandaarden, zoals FSC, PAFC en Legalsource.
Onze missie is om wereldwijde sociale, milieu- en biodiversiteitskwesties optimaal te integreren in elk van onze bosbouwprojecten.
Als milieuadviesbureau is Biotope Environnement ook betrokken bij uw projecten in het aquatisch milieu, zowel in België als in het Groothertogdom Luxemburg. We voeren renaturatiestudies uit, projecten om de ecologische continuïteit te herstellen en biologische inventarissen en diagnoses van vijvers en waterlopen.
Dankzij onze expertise als natuuronderzoeker in het veld en onze beproefde ecologische analysemethodologieën bieden we uitgebreide, robuuste studies van de biodiversiteit van aquatische milieus. We beoordelen ook de ecologische status van omgevingen met behulp van bio-indicatoren.
Biotope Environnement heeft expertise in geomatica en ecologische netwerkanalyse. We combineren het gebruik van geospatiale datavisualisatietools (naturalistische en ecologische) met verschillende analysetools zoals :
– soortverdelingsmodellen (SDM) ;
– ruimtelijke statistiek;
– karakterisering van ecologische netwerken.
Onze expertise stelt ons in staat om complexe geospatiale gegevens te verzamelen en te interpreteren, om elementen die ongunstig zijn voor de verplaatsing van soorten te identificeren en te karakteriseren. We geven ook aanbevelingen voor het behoud en de versterking van ecologische continuïteiten (mobiliteitscorridors en habitatreservoirs) die essentieel zijn voor de biodiversiteit. Deze aanbevelingen kunnen ook geformuleerd worden in de vorm van een actieplan om aan een specifieke behoefte te voldoen.
Tot slot beoordelen onze analyses ook de impact van landschapswijzigingen zoals het herstel of de aanleg van natuurgebieden die gunstig zijn voor flora en fauna. We bevelen ook oplossingen aan om bestaande of geplande menselijke infrastructuren beter doorlaatbaar te maken voor wilde dieren, met name door de installatie van wildoversteekplaatsen die aangepast zijn aan de lokale soorten.
Welke rol kan biodiversiteit spelen in de stad nu de verstedelijking blijft toenemen?
Onze experts kunnen u helpen bij het uitvoeren van studies en u adviseren over het ecologisch beheer van uw stadsontwikkelingsprojecten, binnen het kader van internationale milieucertificeringen:
– BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method);
– BiodiverCity® (CIBI)”.
Dit omvat het inventariseren van de aanwezige flora en fauna op de locatie voordat de werkzaamheden beginnen en het analyseren van de mogelijke impact van de werkzaamheden. Als een impact op de biodiversiteit onvermijdelijk is, stellen onze experts compenserende maatregelen voor die regelmatig worden gecontroleerd om hun doeltreffendheid te beoordelen. Kortom, we helpen de biodiversiteit te integreren in alle fases van het project, zodat de bouw niet alleen de negatieve gevolgen tot een minimum beperkt, maar ook actief bijdraagt aan het behoud en de verbetering van de lokale biodiversiteit.